AKTUELT

Tips til medarbeidersamtale – fra medarbeiders ståsted

medarbeidersamtalen-mal-endringsledelse
Foto: Øystein Haara

Jeg elsker en god leder, og er opptatt av hvordan du kan ta godt vare på, og motivere meg som medarbeider. Det kan du faktisk gjøre med ganske enkle grep. Dette er mine tips til medarbeidersamtale.

1. Vær konkret

Du har kanskje sagt eller hørt utallige ganger «min dør står alltid åpen» (dette er ekstra morsomt hvis man er i åpent kontorlandskap). Det er vel og bra, og viser at du ønsker god dialog. Men kan du ikke heller snu på det? «Jeg stikker innom deg innimellom for å høre hvordan det går». Da viser du interesse for meg, og ikke bare får inn på kontoret de som har lettest for å komme til deg. Tar du steget ut av ditt eget kontor, tenker jeg du lettere favner hver enkelt medarbeider.

2. Bygg relasjoner med god dialog

Jeg synes din viktigste oppgave er å forene mine ønsker og forventninger med det som virksomheten faktisk har behov for. Hvorfor? Jeg blir klar over min egen rolle og bevisst mine konkrete oppgaver i jobbsituasjonen. Da vet jeg nemlig akkurat hva jeg skal bidra med, og det gjør meg utrolig glad og fornøyd! Ikke noe mer hokuspokus enn det. Hvordan kan du ta vare på dette? Vi må snakke sammen, enkelt og greit.

3. Ta initiativ til denne dialogen

Jeg vet at det er vanskelig å yte alle full rettferdighet. Men får du satt av tid til en samtale en gang i året kan du få mye igjen for det. Kall det hva du vil, utviklingssamtale, medarbeidersamtale eller oppfølgingssamtale. Sett deg ned med meg og ha en prat om hvordan jeg har det på jobb.

Under samtalen kan du spørre meg om hva som motiverer i jobbhverdagen og forsøke å bygge en god relasjon mellom oss, som leder og medarbeider. Er det noe som hemmer? Er det noe som kan legges til rette for? Jeg vet det er fristende å hoppe forbi akkurat dette punktet fordi det kan være mye følelser involvert, spesielt hvis man står i en situasjon der bedriften er i rask vekst, eller utfordres av omstrukturering eller nedskjæringer. Da er din utfordring å være konkret. Og hvorfor er dette viktig for meg? Jeg blir ikke usikker på veien videre, eller på min egen stilling. Det siste du ønsker er stor turnover der mange søker seg bort fordi de blir utrygge.

Desto større grunn til å snakke, mener jeg. Så skal vi jo selvsagt se på hva jeg har levert og hvilke resultater det har gitt også, men ikke minst veien videre. Det er det dessverre mange som gjør, for oppfølging etter en utviklingssamtale er det som ofte faller i vasken hos veldig mange. Og det er, etter min mening, grunnen til at mange synes at disse samtalene er så meningsløse, meg selv inkludert. Det kan du være med på å forhindre. Få tips til medarbeidersamtale satt i system med Motivati.

4. Så følg meg opp. På din måte

Da ender du også opp med å kunne ta initiativ og eventuelt sette i gang tiltak for meg, for du vet hvor skoen trykker og hva jeg trenger eller ikke trenger for å kunne gjøre jobben min på en god måte.

5. Utfordre meg

Det er jeg som medarbeider som til slutt har ansvaret for at det jeg bidrar med er nyttig for bedriften eller organisasjonen jeg jobber i. Dette liker jeg også å bli utfordret på! Jeg trenger også en fot i bakken innimellom for å kunne klargjøre og argumentere godt for mine egne arbeidsoppgaver og stilling, og hvorfor mine oppgaver er viktige, også overfor meg selv. Og det føles ganske befriende. Men da er det ditt ansvar å sørge for og gi meg tilbakemeldinger slik at jeg vet hva som kreves av meg til enhver tid.

Det kan også dukke opp nye arbeidsoppgaver etter hvert som bedriften vokser eller omstrukturerer, og for å holde styringen på «hvem gjør hva»-problematikken, er denne oppfølgingen gjennom god dialog med deg gull verdt.

Så bort med all staffasjen og vær konkret. Ikke tro at du vet hvordan jeg tenker, vær heller nysgjerrig. Du får så uendelig mye igjen for å ha gode medarbeidersamtaler.

 

Håper mine tips til medarbeidersamtale kan hjelpe deg på veien.

Forfatter: Tone Linn Schanche-Mjånes, kommunikasjonssjef,  Motivati AS.

Flere artikler

Meld deg på nyhetsbrevet vårt