Hvordan lede Generasjon Z?
Artikler og leserinnlegg om Generasjon Z florerer. Generasjonen beskrives som late, uselvstendige, vanskelige og kravstore. Slike kritiske fremstillinger er ikke alltid sanne, på lik linje med at det ikke nødvendigvis stemmer at eldre arbeidstakere er mindre endringsvillige eller at de nekter å sette seg inn i nye teknologiske løsninger. Når generasjonsforskjeller påpekes med negativ vinkling, overskygger det mulighetene som dette mangfoldet på arbeidsplassen kan medføre. På den annen side beskrives Gen Z også som teamorienterte, høyt utdannede, gode til å kommunisere, og at de ønsker å bidra til samfunnet.
Generasjonen består av mennesker født på slutten av 1990-tallet og frem til begynnelsen av 2010-årene. Det er forventet at de vil utgjøre 30% av alle jobber innen 2030 (Dagens Næringsliv). Med andre ord; å forstå hvordan Gen Z ønsker å bli ledet, kan hjelpe organisasjoner å tiltrekke, beholde og motivere fremtidens arbeidstakere.
I det følgende vil generelle trender om Gen Z presenteres. Dog må det presiseres at generasjonsledelse handler om generaliseringer, og individuelle forskjeller trumfer slike stereotypiseringer. Som leder er det viktig at en oppfatter medarbeideres unike behov og ønsker, for å kunne benytte riktig lederstil. Hvordan en bør lede denne gruppen mennesker er stadig oppe til debatt. Ingen leder intuitivt alle like godt, og ledere er heller ingen tankelesere. Derfor er dialog en leders viktigste verktøy.
Generelle trender
Typiske ønsker blant Gen Z er fleksibilitet, fokus på jobb-fritid-balanse, og læring og utvikling. I tillegg trekkes elementer som tilbakemeldinger, tilhørighet, individuell oppfølging, og meningsfylt arbeid frem som særlig viktige. Å forvalte samfunnsansvar er de også opptatt av. Gen Z har vokst opp i en utfordrende tid preget av kriger, pandemi, prisvekst og klimaendringer. De er opptatt av å gjøre en forskjell, eksempelvis ved å bidra i møte med utfordringer knyttet til miljø og bærekraft. Dersom ledere forstår og imøtekommer disse behovene, kan det skapes et arbeidsmiljø som motiverer og engasjerer Gen Z, samtidig som de utnytter deres unike styrker og perspektiver til fordel for organisasjonen. Generasjonen bringer nye utfordringer og muligheter på arbeidsplassen.
Individuelle hensyn
Til tross for at det er generelle trender og likhetstrekk å finne blant mennesker tilhørende samme generasjon, må en ikke skjære alle over en kam. Det er nyttig å ha et større individfokus og dra færre store linjer over en hel generasjon. Gen Z, i likhet med andre, består av en mangfoldig gruppe mennesker med individuelle behov og forventninger. Ledere må sørge for å se hver enkelt medarbeider fremfor å sette folk i bås. I denne sammenheng gjelder det å være velment nysgjerrig og stille gode, åpne spørsmål for å bli kjent med hva medarbeiderne trenger.
Individuelle forskjeller > generasjonsforskjeller
Det er lurt å ha i bakhodet at generasjoner er preget av tiden de har vokst opp i, og derfor bringer de med seg ulike styrker og svakheter. Likevel bør en unngå overdrevent fokus på generasjonsforskjeller, og heller evne å se individene hver for seg. Ved å sette folk i bås, skapes et skille på arbeidsplassen – et skille de færreste ønsker. De fleste virksomheter jobber jo for det motsatte – nemlig samarbeid og fellesskap med sikte på å nå organisasjonens felles mål. Fremtidens ledere må være fleksible, verdibaserte og ha evnen til å skape et inkluderende og meningsfylt arbeidsmiljø.
Hvordan lede Gen Z?
Mange i Gen Z foretrekker relasjonsorientert ledelse, i form av at de ønsker en leder som er motiverende, tillitsfull og forståelsesfull. Dette er i tråd med det mange mener er den mest effektive formen for ledelse. En leder med gode relasjonelle ferdigheter viser interesse, og har omsorg og empati for sine medarbeidere (BI). Motivati støtter ledere som ønsker å ivareta Gen Z sine, og andre medarbeideres, behov. Ved hjelp av Motivasjonsanalysen™ i forkant av medarbeidersamtalen får ledere verdifull innsikt i hva medarbeiderne trenger for å trives og prestere på jobb.
En tillitsbasert ledelsesstil passer godt med ønskene Gen Z har. Slike ledere er åpne og tydelige rundt mål, krav og forventninger, kombinert med at de gir stor grad av frihet og fleksibilitet for hvordan en skal løse arbeidsoppgavene. Ikke minst, er det vesentlig med gode, hyppige tilbakemeldinger. I fremtidens arbeidsmarked vil ledere som har gode relasjonelle ferdigheter, være spesielt verdsatt. Dette innebærer at ledere må investere i meningsfulle samtaler, lytte til sine ansatte og være tydelige på sine verdier. Gen Z er særlig opptatt av at deres egne verdier samsvarer med arbeidsplassen sine. Å kommunisere bedriftens verdier og samfunnsansvar tydelig, samt vise hvordan deres arbeid bidrar til større mål og visjoner vil være effektfullt.
Motivati er systemet som sørger for at ledere har den innsikten de trenger for å imøtekomme medarbeideres unike behov. For å lede Gen Z effektivt må ledere evne å tilpasse sin lederstil. Noen kritiske suksessfaktorer i møte med denne generasjonen er å tilby fleksibilitet, meningsfylt arbeid, utviklingsmuligheter og jevnlig oppfølging. Det er også vesentlig å skape en organisasjonskultur der Gen Z føler tilhørighet og at deres innspill blir verdsatt.
Referanser
- Avonova: Arbeidslivet de yngste av oss trenger
- Handelshøyskolen BI: Er du klar for generasjons Z's forventninger til deg som leder?
- Dagens Næringsliv: Generasjonen som ikke vil lede: En mulighet til å tenke nytt
- Dagens Næringsliv: Generasjonen som ikke vil lede
- Ledernytt: Bygg bro over gapet mellom generasjon Z og ledere
- Econa: Hvordan lykkes vi som ledere av den nye generasjonen arbeidstakere?
- Reflekt: Tips til deg som skal lede generasjon Z i arbeidslivet
Bli kjent med Motivati
Ønsker du å forbedre oppfølgingen med dine medarbeidere?
Motivati er verktøyet som gir deg innsikt i hva hver ansatt trenger for å trives og prestere på jobb. Ved hjelp av Motivasjonsanalysen™ i forberedelse til medarbeidersamtalen og andre nyttige kartlegginger.
Avtal demo
Meld deg på nyhetsbrev
Vi deler oppdateringer og fagartikler innen lederskap, motivasjon og kompetanse en til to ganger i måneden.